Linoryt pre deti od ESSDEE

Linoryt pre deti od ESSDEE

Vitajte vo svete detského linorytu. Túto techniku s tlačiarenskou penou (PRINT FOAM) vyvinuli v ESSDEE priamo pre materské školy a prvé ročníky základných škôl. ESSDEE vám ponúka rozsiahle sady, v ktorých nájdete všetko potrebné. Poslaním anglickej spoločnosti Essdee je povzbudzovať malých umelcov, aby si vyskúšali prvý linoryt.

Páči sa vám technika linorytu a chceli by ste ju vyskúšať so svojimi deťmi? Bojíte sa, že sa pri práci s ostrým rydlom zrania? Skúste to teda s tlačiarenskou penou PRINT FOAM a budete prekvapení, aká je to jednoduchá technika.

1. Predlohu obrázku si na tlačiarenskú penu môžeme ľahko predkresliť perom alebo mäkkou ceruzkou. Alebo použite priesvitný papier (pauzák) a jeho pomocou prekreslite na tlačiarenskú penu svoju predlohu.Snažíme sa ale veľmi netlačiť, aby sme si do mäkkej peny neurobili nežiaduce ryhy. Keď sme s predlohou spokojní, môžeme začať s rytím, či skôr s vytláčaním - pomocou ceruzky. Podľa toho, ako veľmi alebo málo pritlačíme, môžeme vyrývať rôzne hlboký reliéf.

2. Keď máme celý obrázok pripravený, môžeme si vedľa na podložku naliať farbu na linoryt a rozváľať valčekom do tenkej vrstvy. Farby je možné miešať a kombinovať. Dôležité je, aby na valčeku nebolo farby príliš veľa a nedošlo potom k jej zaliatiu do reliéfu. Valčekom prenesieme farbu a rovnomerne ju nanášame na celú plochu obrázku na pene. 

3. Teraz si zoberieme do rúk čistý papier a priložíme ho zvrchu na pripravený obrázok, pokiaľ možno presne doprostred. Začneme celú plochu obrázku prechádzať hladidlom rôznymi smermi, čím docielime dokonalý odtlačok aj bez tlačiarenského lisu. Ak nemáme hladidlo ani lis, môžeme skúsiť obrázok dôkladne uhladiť pomocou rúk - odtlačok síce nebude taký dokonalý, ale aj tak sa nám určite podarí. 

4. Opatrne zdvihneme papier a tlač máte hotovú. Tlač môžeme samozrejme opakovať, koľkokrát chceme, len je potreba na každý odtlačok naniesť vždy novú vrstvu farby. Ak by sme chceli tlačiť inou farbou, je potreba predlohu na pene opatrne umyť a dobre vysušiť.