Vedeli ste, že ... ?

Vedeli ste, že ... ?

Vedeli ste, že počas Vianoc v roku 1980 bola najpredávanejšou hračkou Rubikova kocka? Kto by ju nepoznal? Zmyslom Rubikovej kocky je dostať všetky políčka rovnakej farby k sebe. Tento logický hlavolam sa v dnešnej dobe už vyrába vo viacerých prevedeniach. Či ste dieťa, alebo rodič, Rubikova kocka zaručene potrápi vaše mozgové závity!

Rubiková kocka a jej rekordy 

Prvé svetové majstrovstvá v skladaní Rubikovej kocky organizovala Guinnessova kniha rekordov 13. marca 1981 v Mníchove. Oficiálnym víťazom sa stal Jury Froeschl z Mníchova najrýchlejším časom 38 sekúnd. Prvé oficiálne majstrovstvá sveta sa konali 5. júna 1982 v Budapešti, a vyhral ich vietnamský študent Minh Thai časom 22,95 sekundy. Svetový rekord v poskladaní Rubikovej kocky rozmerov 3×3×3 drží Yusheng Du, ktorý dosiahol čas 3,47 sekundy.

Ernő Rubik maďarský vynálezca, sochár a architekt

Jeho najznámejším vynálezom je Rubikova kocka. Kocku zostavenú z farebných štvorcov možno otáčať okolo troch osí, čím je možné dosiahnúť až štyridsaťtri kvintiliónov farebných kombinácií. Hlavolam sa stal jedným z najpopulárnejších na celom svete.